Bröstimplantat/bröstlyft med implantat

Det finns olika anledningar varför kvinnor väljer att förstora brösten. Vissa har en medfödd avsaknad (så kallad aplasi) eller väldigt liten volym (så kallad hypoplasi) av bröstvävnad. Hos vissa är bröstvolymen och/eller formen olika (så kallad asymmetri). Efter graviditet eller kraftig viktnedgång kan bröstvolymen minska betydligt och brösten tappar även formen och blir hängiga. Hos vissa behöver kroppens proportioner balanseras för att helheten ska se bättre ut. För många är det fråga om att få bättre självförtroende och tillfredsställelse med sin egen kropp.

Dina önskemål är viktiga när man väljer implantat. Vilka förutsättningar som finns, vilka möjligheter som finns, likaså vilka risker som finns med olika implantat just i Ditt fall är det som kommer att diskuteras vid konsultationen. Hur mycket egen vävnad som finns och vilken kvalitet vävnaden har är viktigt att ta hänsyn till. Framtida graviditeter och vikt upp- och nedgångar kommer att påverka bröstens utseende. Har det redan uppstått mycket hudbristningar efter graviditet eller vikt upp- och nedgångar kommer detta att påverka slutresultatet. Väljer man då ett för stort och tungt implantat kan brösten börja hänga snabbare. I vissa fall, när brösten är för hängiga och tunga, får man planera att göra operationen i två steg: vid första operationen görs förminskning och lyft och efter 4-6 månader sättes implantaten i för att få bättre slutresultat.

Det finns olika implantat att välja mellan. Silikonimplantat är de som används idag. Innehållet i implantaten är så kallad kohesiv gel vilket betyder att gelen håller ihop och fungerar som fast material istället för vätska. Gelfyllda implantat ger en naturlig känsla och håller en jämn form. Implantats storlek mäts i kubikcentimeter (cc). Implantat finns i två olika former: runda och så kallade anatomiska, det vill säga droppformade. Ytstrukturen kan vara slät eller strukturerad/texturerad. Implantat finns i olika profiler som avser graden av framåtprojektion från bröstväggen. Det finns även olika grader av kohesivitet, från mjuka till mycket fasta. Vid konsultation går vi igenom olika alternativ. Du får även prova olika alternativ med en prov BH.

Det finns olika operationstekniker för bröstimplantat. När man enbart sätter in implantat kan man göra snittet i vecket under bröstet (inframammärt), runt vårtgården (periareolärt) eller vid armhålan (axillärt). Snittet under bröstet orsakar färre amningsproblem än det som läggs runt vårtgården. Behöver man göra även ett bröstlyft görs oftast ett så kallat ankarsnitt, var snittet går runt vårtgården och neråt samt under bröstet i bröstvecket. Ibland räcker det vid kombinerat bröstlyft med implantat med ett cirkulärt snitt runt vårtgården och neråt. Vid enstaka fall görs enbart ett cirkulärt snitt runt vårtgården. Vi använder teknik var snittet placeras under bröstet vid bröstvecket vid endast implantat, vid lyft oftast ankarsnitt.

Under ingreppet kan implantatet placera antingen under den stora bröstmuskeln (submuskulärt) eller ovanpå muskeln under bröstkörtlarna (subglandulärt). Fördelar med att placera implantatet under muskeln är att implantatet känns mindre genom huden, det är lättare att göra mammografi och även mindre risk för kapselkontraktur. Nackdelen är att det är mer smärtsamt efter ingreppet och återhämtningen tar lite längre tid. Placerar man implantatet ovanför muskeln finns större risk att implantatskanterna syns under huden. Mammografiundersökningen kan också vara lite svårare. Vid mammografi är det bra att berätta att man har opererat sina bröst, oavsett vilken teknik som har använts. Det kan behövas extra vyer och särskilda tekniker vid undersökningen. Vi placerar implantatet under bröstmuskeln i de flesta fall.

Återhämtningen efter operationen varierar från kvinna till kvinna. Det största obehaget och smärtan är under det första dygnet efter operationen. Hos vissa kan smärtan kvarstå upp till tre dygn. Efter en vecka brukar de flesta kunna återgå till lätta aktiviteter. Hos oss får Du sova på kliniken över natten och får smärtlindring och allmän omvårdnad vid behov. I vissa fall kan man få åka hem redan samma kväll efter operationen men då måste det finnas någon anhörig hemma som kan hjälpa till. Avståndet till hemorten skall då inte vara för långt från kliniken.

Efter operationen får man bära en mjuk behå som Du får från kliniken. Vid första återbesöket diskuterar vi framtida användning av behå. I de fall man har gjort ett bröstlyft är det viktigt att brösten får extra stöd under läkningstiden. Man brukar vänta tre månader innan man börjar använda en bygelbehå. Läkningsprocessen med bildning av ärrvävnad runt implantatet pågår i flera månader. Skulle man börja använda bygelbehå för tidigt kan det bildas en inbuktning i ärrvävnaden som kan bli permanent.

Det är viktigt att såren får läka i lugn och ro innan man börjar svettas i snittet. Promenader är ett bra sätt att börja träningen på. Hårdare träning och tyngre ansträngning brukar man vänta med i fyra till sex veckor efter operationen. Träning med överkroppen på gym brukar man vänta med upp till tre månader så att bröstmuskeln får slappna av. Vid stora och tunga implantat är det bra att använda bra stödbehåar när Du till exempel springer för att minimera risken att hudens töjs ut.

Ifall Du vill sola ute eller i solarium är det viktigt att Du täcker ärren med kläder eller tejp så att UV strålarna inte når huden. Skyddet rekommenderas upp till ett år för att ärren inte ska bli mörka. Vill du bada eller simma ska såren vara helt läkta, vilket oftast sker två till fyra veckor efter operationen beroende på typen av operation och sårläkning för övrigt. Att bada i jacuzzi går oftast bra efter en månad. Detsamma gäller snorkling. Att flyga kan orsaka tryckförändringar och ge upphov till små luftbubblor i implantaten. Då kan man känna eller höra bubblande ljud i brösten. Detta försvinner av sig själv inom 1-2 dygn. Tryckförändringar kan även tillkomma vid dykning.

Implantatens livslängd kan variera. Mentors implantat har enligt studier visat att över 90 % är intakta efter tio år. Det är därför troligt att du behöver byta ut implantaten någon gång i framtiden. Vissa väljer att byta ut sina implantat för att de vill ändra på storlek, antingen att de vill ha något större eller något mindre. Vissa väljer till och med att ta bort sina implantat efter några år. I några enstaka fall kan inläggen behöva tas bort eller bytas på grund av en komplikation, till exempel att inlägget har gått sönder. Ifall det händer något avvikande är det viktigt att Du hör av dig.

Allergi mot silikon är väldigt ovanligt. Silikonimplantat har inte påvisats orsaka autoimmuna sjukdomar eller bindvävssjukdomar enligt studier.

BIA-ALCL är ett sjukdomstillstånd som kan uppstå hos personer med bröstimplantat flera år efter operationen. Det är en typ av lymfom som klassificeras under tumörer i immunsystemet. ALCL är mycket ovanligt och inträffar endast hos ca 1:68 000 med bröstimplantat. ALCL har inte hittats i samband med släta implantat. Det tydligaste tecknet för sjukdomen är att bröstet plötsligt svullnar upp, ett år eller senare efter operationen, på grund av att vätska bildats runt implantatet. Ställs diagnosen i tid kan sjukdomen behandlas och ALCL botas helt. Behandlingen innebär att man avlägsnar implantaten samt den tunna bindväven runt om. Aktiv forskning pågår om BIA-ALCL för närvarande i världen.

Bröstlyft

Vid ett bröstlyft används enbart kroppsegen vävnad som formas om. Man kan göra detta också efter uttag av implantat.

Bröstlyft med implantat

Vid små volym och häng på bysten görs ett bröstlyft samtidigt med insättning av implantat.
Implantat i olika profiler: M= moderat profil, M+ = moderat plus profil, HP = hög profil. Implantat under bröstmuskeln.

Före.

Före.

Efter: inlägg HP 450cc, 177 cm, 63 kg.

Efter: inlägg HP 450cc, 177 cm, 63 kg.

Före.

Före.

Efter: inlägg M 250 cc, 163 cm, 61 kg.

Efter: inlägg M 250 cc, 163 cm, 61 kg.

Före.

Före.

Efter: M+ 300 cc, 175 cm, 68 kg.

Efter: M+ 300 cc, 175 cm, 68 kg.

Bröstförstoring med implantat

Implantat i olika profiler: M = moderat profil, M+ = moderat plus profil, HP = hög profil. Implantat under bröstmuskeln.

Före.

Före.

Efter inlägg HP 400 cc, 158 cm, 54 kg.

Efter inlägg HP 400 cc, 158 cm, 54 kg.

Före.

Före.

Efter inlägg HP 550 174 cm 75 kg.

Efter inlägg HP 550 174 cm 75 kg.

Före.

Före.

Efter inlägg M 275 cc 167 cm 50 kg.

Efter inlägg M 275 cc 167 cm 50 kg.

Före.

Före.

Efter inlägg M + 325 cc 173 cm 62 kg.

Efter inlägg M + 325 cc 173 cm 62 kg.

Före.

Före.

Efter inlägg M + 450 cc, 156 cm, 56 kg.

Efter inlägg M + 450 cc, 156 cm, 56 kg.

Bröstlyft och implantat i två seans

Vid stor häng och/eller volym på brösten måste man göra ingreppet i två seanser. Vid första seansen görs bröstlyft och ev -förminskning. Andra seansen med insättning av implantat görs efter 4-6 månader.

Före.

Före.

Efter reduktion seans 1, före inlagg.

Efter reduktion seans 1, före inlagg.

Efter seans 1 reduktion, seans 2 implantat HP 450cc.

Efter seans 1 reduktion, seans 2 implantat HP 450cc.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK